To grønne glas
& og et særligt kunstværk

Marie Rud

Marie Rud bor med sin kæreste Anton og datter Sonja ved Langebro. De bor i en lys lejlighed fyldt med genbrugsfund. En eftermiddag i maj møder vi Marie til en kop kaffe og en snak om forbrug og genbrug:

“Jeg køber meget få nyproducerede ting. For mig er det langt sjovere at købe ting brugt, og jeg synes man skaber et mere unikt hjem med genbrugsfund.”

Marie Rud ser ingen grund til at vi alle sammen skal have nyt hele tiden, og mener det er mere sympatisk at købe genbrug: "Der findes så meget derude allerede som er så godt og som sagtens kan bruges igen. Den måde vi som samfund forbruger på lige nu bryder jeg mig på ingen måde om."

Marie Rud #1

Du har lige fortalt at du meget sjældent køber noget fra nyt. Hvad er den bedste ting du har fundet på et loppemarked?

To grønne glas

Det er uden tvivl vores grønne glas. Det er en sjov historie for både min kæreste og jeg har faktisk fundet dem, sammen og hver for sig. Vi var på et tidspunkt i en loppehal som ligger lidt udenfor Rågeleje. Første gang vi var der fandt jeg dem, men jeg købte dem ikke. Og jeg fortrød det så meget! I lang tid var jeg virkelig ked af jeg ikke købte dem. 

Et halvt år efter var vi der igen, og ret hurtigt ser jeg Anton, min kæreste, komme løbende med de to grønne glas! Han havde fundet de samme. Jeg havde aldrig fortalt ham at jeg havde kigget på dem, så det var lidt skørt at I en hal fuld af ting, fandt vi de grønne glas uafhængigt af hinanden.

Selve glassene kommer ikke med en historie. Jeg synes de er så flotte og en lille smule kitsch. Jeg kan godt lide ting der grænser op mod noget der er kitsch men som stadigvæk har en kvalitet eller et håndværk.

Marie Rud #2
Marie Rud #3

Har du et genbrugsfund som har en højere kvalitet end en nyproduceret version?

Hjemmelavet hule til vores datter, Sonja

Vi er kommer rigtig meget i vores storskrald nede i vores gård. Forleden fandt jeg et flot, gammelt træskab. Skabet var helt perfekt, for jeg har længe haft lyst til at bygge en hule til vores datter på 16 måneder. Det ene tog det andet, og nu har jeg malet skabet, og så har hun et sted hun kan hygge sig. Personligt føler jeg ikke jeg ville kunne købe en hule til hende, der vil være ligeså fed!

Marie Rud #4

Ejer du en genstand, som du føler har levet flere liv?

Pyramiden

Min pyramide! For mig er det et helt særligt kunstværk. Men jeg har fundet den til 35 kroner i en Røde kors.

I et stykke tid gik jeg og lurede på den igennem vinduet. Jeg spekulerede over dens eksistens – det var på en eller anden måde underligt den var der, for man kan kun sælge den hvis man argumenterer for at det er et kunstværk. Alternativt er det er mislykket forsøg på at være kreativ.

Så jeg besluttede mig for at købe den, og gik i Røde Kors – men så var den der ikke! Jeg var vildt ærgelig og ledte febrilsk efter den. Det var der jeg fandt ud af at de havde sat den over i tilbudsafdelingen og knocket fem kroner af prisen.

Jeg synes den er så fantastisk smuk, den har et cartooney look. Jeg kan ikke forestille mig andet end at det er et kunstværk, hvordan skal den ellers kunne eksistere på den måde.

Jeg kan ikke lade være med at tænke: Hvem har lavet dig? Hvad laver den her lyserøde plet? Og hvorfor er den halvt færdig – er det et tegn på at der er nogen der har givet op?

Marie Rud #5

Er der et fund fra et loppemarked der har en særlig plads i dit hjerte?

Et rumænsk kirketårn

Min kærestes far var for nogle år siden på cykeltur i Rumænien. På et lille marked fandt han den smukkeste lampe, som også er et kirketårn. Den er helt ekstremt tung, så han tog flyet hjem med den og gav den til os i gave. Vi elsker den! 

Artikler om ting der har levet flere liv