For mange år siden lå der en slagter på Nyelandsvej på Frederiksberg. Da butikken en dag blev sat til salg, købte en kvindelig arkitekt lejemålet og renoverede stedet. Siden da har Loa Baastrup, hendes kæreste Mads og deres to drenge overtaget stedet.
De har beholdt flere af arkitektens løsninger i lejligheden, og resultatet er blevet et unikt hjem. Der er højt til loftet, mezzanin og gult skotskternet gulv. Deres hjem har sin helt egen energi, og er indrettet udelukkende med gamle møbler. Vi mødte Loa en eftermiddag i maj til en snak om gamle møbler og ting der har lavet flere liv.
Ejer du en genstand, som du føler har levet liv?
Håndmalet unika vase
En eftermiddag cykler jeg på Frederiksberg og det regner meget. Det er en af de der dage hvor man har virkelig travlt og jeg havde nærmest ikke tid til at stoppe for rødt. På vejen ser jeg en masse kasser stå forladt på en gade, hele indholdet er vådt og ud af kasserne stikker en masse ødelagte tallerkner.
Jeg spotter hurtigt en vase, som står i en kasse helt uden skår. Med det samme bliver jeg virkelig begejstret og kan nærmest ikke forstå hvor smuk den er!! Desværre har jeg på det tidspunkt for travlt til at stoppe op. I stedet vender jeg tilbage senere samme dag, og heldigvis står den der stadigvæk!
Da jeg kommer hjem med vasen, nærstuderer jeg dens detaljer og slår den op på nettet. Det bliver hurtigt klar at vasen er et unika. Den er håndmalet og fra hvad jeg kan læse mig til, så har den en værdi på 10.000 kroner. Så overdrevet!
Den eftermiddag, da jeg så kasserne stå efterladt i regnen, fik jeg en følelse af at nogen var i gang med at tømme et dødsbo. Måden tingene og kasserne var efterladt gav mig et indtryk af, at hvem end der har arvet dem ikke havde brug for tingene eller så værdi i dem og har smidt det ud.
Jeg elsker den og bliver så glad hver gang jeg kigger på den. For mig fik den vase et nyt liv den eftermiddag, da den stod midt i regnen.
Hvad er jeres bedste genbrugsmøbel?
Syveren af Arne Jacobsen
Min kæreste er snedker og arbejder på Optimisten på Christiania. Han elsker gamle møbler, og den her stol har han fundet af to omgange.
Den øverste del købte han brugt med en nyere version af underdelen. Stolen var blevet moderniseret med nye hjul. Han synes den oprindelige version er meget smukkere, og derfor har han fundet de oprindelige rullehjul i stedet.
Har du et fund fra et loppemarked som har en højere kvalitet end en nyproduceret version?
Den grønne fisk
Jeg tror de fleste har set den der fiskekaraffel, som er mange steder lige for tiden – både i den originale version, men også i en nyproduceret version. Min kæreste har givet mig den gamle fra 1970erne, som vi fandt på et loppemarked i Italien.
Jeg synes at den oprindelige fisk har en anden, og bedre tekstur end de nyproducerede har, og der er en helt anden stemning omkring den. Kvaliteten er bedre.
Når nu vi snakker om nyproduceret vs. gammel, og hvordan produktionsmetoder er forbundet med kvalitet, så har du fortalt at jeres køkken er bygget af gammelt træ. Hvordan kan det være i har valgt det?
Min veninde er snedker og det er hende som har bygget vores køkken. Hun arbejder på et snedkeri, og de blev på et tidspunkt tilbudt at opkøbe arkitekten Knud Rasmussens gamle trælager efter han døde.
Det særlige ved gammelt egetræ, er at det kan holde til meget mere end nyt træ. Ved at bygge køkkenelementerne i gammelt egetræ, så tillader man en byggestil hvor skufferne kan stå på den måde de gør. Nyt træ ville simpelthen ikke kunne holde til den byggestil – det ville stå og slå sig. Fordi egetræet har ligget på værksted i mange år, har det fået den rigtig tekstur som tillader at bygge på den her måde.
Er der noget særligt du kigger efter når du går på loppemarkeder?
På en eller anden måde, så er der en krukke som forfølger Mads og jeg. I dag har vi fire forskellige af dem, fundet på fire forskellige loppemarkeder.
Indtil videre har jeg ikke mødt nogen som ved hvad krukken skal bruges til. Men jeg elsker dansk keramik, og da jeg spottede den første gang, måtte jeg eje den. Der er nogen der tror at deres funktion er til brændevin eller snaps. Men jeg er ikke helt overbevist om den funktion. Alkohol forbrænder jo, og de små låg slutter ikke helt til. Min teori er at krukkerne måske er blevet brugt til en urtedrik.
Den første krukke fandt vi hos en marskandiser i Århus. Den var alt for dyr. Jeg tror han ville have 200 kroner for den, men vi købte den alligevel for vi syntes den var så flot!
Et par uger senere er vi til et stort indendørsmarked i Forum og så ser vi en til af dem. Den kostede kun en 50er…
Jeg synes den er så flot, og samtidig også lidt underlig.