Et georgisk salatsæt
& japanske kageforme

Anders Duedam

Da Anders Duedam uddannede sig til snedker brugte han syv intense år på at lære alt om træ. I dag fylder vinens verden meget og Anders Duedam er altid på udkig efter ler og keramik når han går på loppemarkeder. Han dyrker særligt markederne udenfor København, og udenlandske markeder. I skrivende stund er hans yndlingsmarked The Dry Bridge i Tbilisi, Georgien.

Anders Duedam bor sammen med sin bedste ven Victor Palsby i en smuk og gammel andelslejlighed på Østerbro. Lejlighedens rum kommer i alle former, køkkenet er i træ og i stuen står der en smuk pejs, med klinker omkring.

Vi mødte Anders en eftermiddag til en snak om fede fund fra loppemarkeder.

Anders Duedam #1

Hvad er den bedste ting du har fundet på et loppemarked?

Et georgisk salatsæt

Det er uden tvivl mit salatsæt! For nogle år siden var jeg med den Vandrette (vinbar i indre København) på vintur i Georgien. Når vi rejser i Georgien besøger vi forskellige vinbønder og andre gode mennesker, og der bliver altid drukket rimelig meget vin. En eftermiddag er vi samlet i Tbilisi for at spise noget mad. Vi er rimeligt flækkede fra dagen før, og begynder at drikke chaca for at komme i gang igen.

Bagefter frokost tager jeg ud til et loppemarked. Jeg har fået det ret godt igen, og pludselig jeg ser to gutter sidde i træningssæt – og så sælger de sgu det her salatsæt! Jeg giver alt for mange penge for det og må slæbe rundt på det i en hel uge, hvor vi ikke er et sted af gangen.  Hver aften er vi et nyt sted og vi sover altid i forskellige byer. Men ærligt, så synes jeg salatsættet er så fabelagtigt! Hele ugen passede jeg virkelig godt på det, og i dag er det fuldstændigt intakt.

Det sjove er at jeg bruger det faktisk ikke engang, jeg glemmer det ret tit. Men jeg skal helt sikkert nok få det brugt, det skal bare være en særlig occasion! Jeg føler det skal være en celebration!! Tænk at spise en salat af det her sæt!!

Anders Duedam #2
Anders Duedam #3

Er der noget særligt du kigger efter på loppemarkeder?

Hæklet kunst

Ting der er hæklede!! Jeg har flere billeder der er hæklede. Mit yndlings er det her med damerne. Jeg har købt det på Møn. Der er ikke nogen historie omkring det – jeg fandt det på et marked, og jeg var ret oppe at køre over det. Det er så cute at tænke på at der er nogen der har siddet og hæklet det.

Jeg har også det her billede med frugter, et såkaldt stilleben billede. Det er sgu også fedt!

Anders Duedam #4

Har du et genbrugsfund som har en kvalitet der er bedre end en nyproduceret version?

Kasse af riopalisander

Før jeg begyndte at arbejde med vin, arbejdede jeg intensivt med træ. Jeg har haft en kæmpe træfascination som fyldte mit liv i syv år! Da jeg startede med at gå på loppemarkeder var træ helt sikkert noget jeg kiggede meget efter. Jeg synes at noget gammelt træ kan fås i meget bedre versioner end kvaliteten af nye træmøbler.

Et eksempel er den her kasse som jeg har bygget. Den er lavet af ægte riopalisander, der er det her sjældne træ fra Brasilien og Sydamerika – jeg tror også der er nogle typer i Asien. Det der er særligt ved riopalisander er at den vokser i regnskov. Det betyder at den vokser uafbrudt, modsat alle mulige andre træer der kun vokser om sommeren. I dag er riopalisander ulovligt at fælde, på grund af skovrydning. Der er generelt meget træ som ikke længere et tilgængeligt på grund af vores overforbrug og behandling af skove.

Historien om kassen er at jeg på mit gamle snedkeri fandt et meget sjældent stykke riopalisander fra 1930erne. Fra et dansk møbelsnedkerperspektiv er det det allermest gourmettræ på grund af hårdheden og duften. Når man arbejder i det dufter det fuldstændig fantastisk i hele værkstedet. Jeg har ikke fundet det på et loppemarked, men det er meget gammelt. 

Når riopalisander bliver gammelt, så bliver det nærmest sort. Det er et levende møbel og vil udvikle sig. Da jeg lavede kassen i sin tid var riopalisanderen nærmest rød (se billede). Træet oxiderer. 

Nu kigger jeg ikke så meget på træ længere, men meget ler og keramik.

Anders Duedam #5

Er der et fund fra et loppemarked der har en særlig plads i dit hjerte?

Japanske kageforme

De her to japanske kageforme fandt jeg på et marked i Tokyo. Tanken om de kager man kan lave med dem gør mig virkelig glad. Jeg har faktisk ikke prøvet, men jeg skal hundrede procent prøve at lage kager i dem en dag. Lige nu bruger jeg dem egentlig bare til pynt.

Artikler om ting der har levet flere liv