Almuekunst
& sevantehaner

Amalie Lind

På Thorsgade på Nørrebro bor Amalie Lind i en to-etagers lejlighed på den øverste sal. Lejligheden har et smukt lysindfald fra dens mange kroge og hjørner. Amalie har fået de bedste snedkere til at lave løsninger der passer til hendes æstetik og høje krav til kvalitet og materialer.

I hendes hjem finder man mange gamle møbler, dansk design og godt håndværk, som harmonerer med lejlighedens snedkerede løsninger. Amalie elsker loppemarkeder og finder de fleste af hendes møbler på loppemarked.

Amalie Lind #1
Amalie Lind #2

Hvis du kun kan vælge et møbel, hvilket genbrugsmøbel vil du så fremhæve?

Dansk almueskab fra 1700-tallet

Det må være mit almueskab, som jeg har købt for 13 år siden og som har fulgt mig i både min gamle lejlighed og nu også den her. Jeg forestiller mig at det er kvinder på landet der har siddet og malet det i 1700-tallet. Almuemøbler er opkaldt efter almuemaling eller almuekunst, som er en egnspræget kunst og unika fra fortidens bondehjem, jeg tror fra perioden ca. 1700 til ca. 1850. 

For mig har det givet mening at bruge skabet i mit køkken, og jeg har altid haft mine tallerkner og service i skabet. Det tjener et godt formål og der er enormt meget plads i det. Og så er det sindssygt flot. Jeg synes at petroleumsblå er rigtig flot op i mod træ, som for eksempel egetræsgulvet som jeg har fået lagt. 

Amalie Lind #3

Hvad er dit nyeste fund fra et loppemarked?

Meget gammel krukke fra Georgien

Et nyligt fund jeg har gjort på et loppemarked er min Georgiske krukke fra 1500-tallet. Der er noget særligt og vidunderligt over de georgiske loppemarkeder. Dernede har man ikke de samme midler som man har i Danmark, og derfor bruger alle typer af mennesker loppemarkeder. 

Der er boder dedikeret til enkelte ting, som for eksempel knapper, hvor man kan få tusindvis af gamle knapper, sorteret og systematiseret. Eller værktøj til alle mulige mærkelig formål. 

Det er den detalje der for mig adskiller et dansk loppemarked fra udlandets. I Berlin kan man få et helt sæt gamle tandlægeværktøj, eller instrumenter fra en gynækologisk klinik fra 1800-tallet. 

I udlandet bruger man i højere grad lokale loppemarkeder til at finde gamle ting, alskens gamle kameraer og reservedele, og i langt højere grad end man gør i Danmark.

Amalie Lind #4

Har du et genbrugskøb som besidder en kvalitet der er bedre end en nyproduceret version?

Engelsk vask med sevantehaner

Min vask på badeværelset er en gammel engelsk vask med sevantehaner, som man har brugt forever, i hvert fald siden starten af 1900-tallet. Hanerne er produceret af TONI, Danmarks ældste armaturvirksomhed. Sevantehanerne er købt brugt, men jeg har også købt en af deres brusere fra ny. For mig er TONI lig med den højeste kvalitet indenfor armaturer, og deres produkter er det eneste jeg ønsker på mit badeværelse. Jeg har det rigtig fint med at investere i bruseren, selvom den er lidt dyrere end masseproducere brusere fra, eksempelvis, Silvan.

Det er sjovt for da jeg fik installeret hanerne fortalte installatøren at TONI har brugt den samme indmad, de samme materialer, igennem alle årene. Selvom at bruseren er købt fra ny, så kan man på ingen måde mærke forskel på den og sevantehanerne. 

Måske kan man ikke sige at de besidder en kvalitet der er bedre end den nyproducerede bruser, men man kan være sikker på at TONI laver solide og holdbare løsninger af virkelig høj kvalitet som holder i mange år. Kvalitet betyder alverden for mig. Jeg synes det højner hele badeværelsets stemning og helhed.

Amalie Lind #6

Er der et loppemarkedsfund der har en særlig plads i dit hjerte?

Gamle fiskebøjer fra Vestbredden

Jeg er virkelig glad for alle de ting jeg har i min lejlighed og generelt køber jeg kun noget som har en særlig historie og sjæl. Så jeg synes det er svært at fremhæve en enkelt ting. 

Noget som jeg er meget glad for og har haft i mange år er mine glaskugler. Jeg fandt dem på en støvet bjergvej i Palæstina, på et lille marked som nogle lokale havde sat op. 

Jeg kan godt lide at de har haft en særlig funktion som fiskebøjer engang, før man havde plastik og begyndte at masseproducerede fiskebøjer og andre ting. 

I dag bruger jeg glaskuglerne fordi jeg synes glasset er helt vildt smukt, særligt med lysindfaldet fra mine vinduer.

Artikler om ting der har levet flere liv